Fonalinfók:)

Na tehát, többen kérdezték, hogyan kell bánni a hímzőfonalakkal, amiket természetes alapanyagokkal, jelen esetben növényekkel festettem?
Jelentem, nagyon egyszerűen: a legjobb, ha olyan hímzésekhez használják fel őket, amiket nem mosnak ki:)
Viccet félretéve semmi extra tennivaló nincs velük, enyhén mosószeres langyos vízben nyugodtan lehet mosni a hímzéseket. A hímzőfonalak - alapos tesztelés alapján - teljesen színtartóak.

DE! Az ecetes öblítés nem mindegyiknél ajánlott, hamarosan mutatok is egy olyan új színt, amiből a savas öblítés bizony kiveszi a színanyag nagy részét:(, a legegyszerűbb tehát tiszta vízben öblíteni.

A színpalettáról és a "raktárkészletről" pedig azt kell tudni, hogy ezeket a fonalakat elsősorban magamnak, hobbiból festegetem és nem üzletszerű "kéjelgés" céljából készülnek:). Mivel azonban mániákusságom folytán jóval többet festek egy-egy színből mint amit valaha el tudnék használni, a feleslegtől néha hajlandó vagyok megválni:) Ez a mániákusság azt is jelenti, hogy folyamatosan kísérletezek ki új színeket.

Ami nem jó hír, hogy nem minden esetben lehet reprodukálni a színeket, a természet csodálatos változékonyságának okán. Ezért ha valaki vásárlásra adja a fejét és nagyobb mintát készül hímezni - érdemes "nagy" tételben gondolkodni.

Ami még fontos: ahogy észrevettem, a természetes alapanyagok sajátossága, hogy nem adnak egyöntetű fedést. Vagyis ha nagyobb felület kerül hímzésre, abban árnyalatnyi különbségek lesznek/lehetnek.
Mondjuk én pont ezért szeretem őket, a Renato Parolin, Prairie Schooler, stb., 'primitiv old style' és monochrom mintákhoz például tökéletesek.
Januárban fogok belevágni egy újabb SAL-ba a kedvenc mintatár-oldalam többi tagjával, amikor is  RP Before Christmas mintáját fogom hímezni. A felhasznált hímzőfonalak nagy része pedig saját festésű lesz:) 

Mindig a DMC fehér osztott hímzőjét használom alapnak és timsón, konyhasón kívül semmilyen más "vegyszert" nem alkalmazok a festés során. Mérgeknek nincs helye a házban míg a porontyok fel nem nőnek:)

Remélem nem felejtettem el semmit, ha bármi kérdés van, e-mailben de akár itt a blogon is szívesen válaszolok. A komoly szándékú érdeklődőknek pedig címért cserébe némi "kóstolót" is tudok küldeni azokból a hímzőfonalakból, amikből éppen van nagyobb mennyiség.

Megyek, megpróbálok aludni de iszonyatosan fáj a lábam és egyre jobban dagad meg színeződik. Nem mentem be a kórházba mert miután ráesett a polc kipróbáltam és tudtam mozgatni a lábujjaimat, de most már az sem megy:( Nem tudom, hogy ha a lábujja eltörik az embernek azt begipszelik? Vagy csak pihentetni kell? Mert akkor tényleg felesleges lenne bemennem...

6 megjegyzés:

  1. Köszi az infókat!
    Az RP Sal érdekelne engem is. Lehet még rá jelentkezni? Megadnád az oldal linkjét? Köszönöm.
    Írtam mailt.

    VálaszTörlés
  2. Hú jók az infók, majd ha újra lesz időm hímezni szülés után, akkor én is szeretnék majd ám fonalakat Tőled, mert amik a blogon vannak képek nagyon szépek! Jobbulást kívánok, ami a lábadat illeti. Én úgy tudom, hogy ha a nagy lábujja törik el az embernek csak akkor gipszelnek, de pihentetni kell az tuti! Viszont lehet jobb lenne ha megröntgeneznék azért, biztos ami biztos.

    VálaszTörlés
  3. Adri! hamarosan küldöm a linket mailben. De csak akkor ha van 2-3 napnyi szabadidőd, mert garantáltan a géphez ragadsz:)

    Ryki, most megnyugodtam:) A kis- meg a mellette levő lábujjamról van szó és újra tudom mozgatni őket, a dagadás is lappadt, úgyhogy nem megyek kórházba! Én oda csak akkor, ha visznek:))) Ha rajtam múlt volna még szülni se értem volna be időben annyira utálom a kórházakat...

    Remélem igazi mintababád lesz, aki 20 órát alszik egy nap:) Még nem is tudom, hogy fiú lesz-e, vagy kislány?

    VálaszTörlés
  4. :) Abszolút ezzel én is így vagyok! Már kérdeztem páromat, hogy figyelt-e annyira az első szülésnél, hogy levezesse itthon, de asszem be kell majd inkább menni, pedig utálom én is a kórházat:( Fiú lesz a 2.baba is és bízom benne, hogy hamarabb átalussza az éjszakát, mert Levivel keltem 9 hó-s koráig. De egyébként nyugodt baba volt. Örülök, hogy már jobban van a lábad :)

    SAL-lal kapcsolatban nekem is lenne kérdésem. Ha csatlakozom egy ilyenhez akkor a mintát hol tudom beszerezni?

    VálaszTörlés
  5. Ha adsz e-mail címet megírom hol lehet beszerezni a mintát:)

    Én is Békéscsabán szültem mindkét csemetét, de még a régi szülészeten. Az új már biztosan jobb lesz:)

    Szorítok, hogy a kisherceg jó baba legyen. Nekem a nagyobbik 3 éves koráig nem aludt végig egyetlen éjszakát sem. A kislány egy tündér volt, de a nagy - gondolom féltékenységből - állandóan felordította.

    Volt pár kemény évünk, Bendegúzzal mai napig egy őrület az elalvás:(

    VálaszTörlés
  6. 3 éves koráig? Panaszkodás visszavonva és minden elismerésem :)Remélem, hogy jó baba lesz!
    rykiblog@citromail.hu a mail címem és egyúttal nekem is elküldenéd a linket? Köszi!

    VálaszTörlés